Prolog

Ne propuštajte prolog. Znate kako bude, čitate knjigu, pa se svako malo vratite na Prolog. Ili, gledate film, i znate prosto da ste propustili, da niste baš najbolje zapazili onu pričicu, naizgled nevezanu, na samom početku… Često je krivac vidljiv odmah na početku.
Ovo je intro špica koja kojom počinje svaki internet čas. Ona je sažetak onoga s čim bi trebalo da budete upoznati, i usmeno i pismeno, kada prvi put zakoračite u studio i sednete na prostirku, što bi bilo dobro da čak i potpišete, pre nego što počnete da vežbate jogu. Deo koji se odnosi na konsultovanje s lekarom nije tu tek onako – javni, grupni joga časovi koji se nude na svakom ćošku (pa i ovde!) NISU niti fizikalna, niti PSIHO terapija, i ne zamenjuju ih. Da, mogu da deluju blagotvorno na oba, pa i ona onaj treći, duhovni aspekt, ali to nije automatska i podrazumevajuća posledica. Može da bude i obrnuto. Isto tako, vodite računa da li vam je doktor jogu preporučio možda tek onako, imajući uopštenu, maglovitu predstavu o jogi, iz medija, i poslao vas da se malo, eto, opustite, protegnete… Imajte u vidu da instruktori i učitelji joge mogu imati znanje iz medicine, anatomije, o patologiji i da ne govorimo, isto onoliko paušalno kao i vaš doktor o jogi. I manje. Studije medicine i specijalizacija, ne mogu se upoređivati s obukama za instruktore joge. Odgovornost za svoju odluku da li ćete vežbati snosite samo i jedino vi. Tačno je da sve više doktora šalje ljude da vežbaju jogu, na veliku radost instruktora. Ako je to tako, ako vam je doktor preporučio, postoji jednostavno pitanje koje možete da postavite doktoru: zašto?
Ne zaboravite, to je prolog u kojem vi učestvujete. Nećete valjda se uključite u sred filma, da otvorite knjigu i počnete da čitate iz sredine?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s