Pokret je disanje je pokret

Saveti Garija Kraftsoua koje učimo svaki put iznova, na svakom času, na prostirci i van nje, sve dok u potpunosti dubinski ne osetimo, ne iskusimo i shvatimo prirodu jedinstvene veze pokreta i disanja, asane i pranajame, i dok nam se ne otvore nova vrata. Bez obzira šta vas je dovelo na jogu, ne zaboravite ove savete. Primenjujete li ih dok vežbate, iz trenutka u trenutak, uviđaćete da oni ni malo nisu jednostavni, kako deluju naizgled. U ovih par rečenica sažeto je čitavo jedno (jogičko) učenje, filozofija, fizika i metafizika i, konačno, u njima se nalazi odgovor na pitanje zašto radimo asane. Reči koje slede nisu uputstvo koje navodno ispunite, pa sačekate obećano dejstvo. Ovo reči su zapravo opis procesa koji neprekidno traje:

1. Uskladite disanje i pokret. Disanje treba da bude medijum koji će vam pomoći da osetite pokret u kičmi. To će doprineti da se neuromuskularni sistem re-edukuje, što će doprineti preobražaju disfunkcionalnih obrazaca pokreta.

2. Budite sirguni da poze služe vama, vežbaču. Cilj nije majstorsko ovladavanje pozama, već  da vam one kao oruđe posluže za dublje razumevanje onoga što se dešava u telu, te da ih prilagodite kako biste stvorili funkcionalnu promenu na bolje. Poze vrede jedino ako vam služe dok ih izvodite. 

sail

Advertisements

One thought on “Pokret je disanje je pokret

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s